Vad Kul!

Vad kul att just Du hittade hit! Tveka inte på att kommentera, reagera, tyck till och interagera! Jag ser fram emot att höra av dig!


söndag 23 februari 2014

Det är ett pussel, nej ett kugghjul!

Skolans organisation är som ett pussel, eller ett kugghjul. Förskolans också för den delen, det är absolut ingen skillnad. Vi är så beroende av varandra och varandras kompetenser. Ingen klarar sig bäst på egen hand. I en liten organisation tror jag att detta syns och märks än mer, på gott och ont. Fördelarna att arbeta tight ihop är många. Att man får en vi-känsla i hela organisationen, där inte arbetslag ställs mot varandra eller så. På vår lilla förskola med två avdelningar måste vi tänka som ett hus. Visst, vi har våra avdelningstillhörigheter, men vi bidrar hela tiden till huset. Samma på skolan, vi har våra klasser som vi undervisar i och vi tillhör ett arbetslag, men vi kan inte arbeta själva. Därför är det så gott att veta att när lärarna på 7-9 hade de flesta av sina elever på Prao i slutet av förra veckan, var det inga sura miner när man täckte upp för sjuk kollega på de yngre åren. Eller när elevassistenten utan bekymmer går in och tar ansvaret för F-klass när kollegan behövde gå hem.

Dock så vill många säga att det blir så här för att ni är så små. Nej, det blir vi inte. Detta kommer inte av sig självt. Det kommer av, delvis ett ledarskap som vill ha det så här, men framförallt så kommer det av att personalen vill ha det så. Man prioriterar och tänker på detta viset för man tycker det är viktigt på en arbetsplats. Att fördelarna överväger nackdelarna, men det kommer inte av sig självt. Då skulle många fler haft den än bättre. Kanske vet man vad man INTE vill ha, det motsatta och då fortsätter vi att sträva mot något annat!

Några pusselbitar byts tillfälligt ut, personer blir sjuka eller skaffar barn. Biten måste bytas ut och då inser man hur svårt det är att hitta en likadan. Det går inte. Men pusslet är också mjukt i kanterna så att fler bitar kan passa in. Så är det hos oss. Tydliga ramar med mjuka kanter!

Kugghjulet fortsätter att snurra, ännu en vecka står för dörren. Bitar är tillfälligt borta men vi är många som är beredda att skapa helheten! För vi tror på det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar