Vad Kul!

Vad kul att just Du hittade hit! Tveka inte på att kommentera, reagera, tyck till och interagera! Jag ser fram emot att höra av dig!


onsdag 26 mars 2014

Lära av och tillsammans med andra

Hej!

Idag har jag varit på studiebesök i Varberg. Detta anordnades av Varbergs kommun och  Lin Education tillsammans. Varbergs kommun var tidigt ute med att tänka 1-1 och ta ett omtag kring hela kommunens skolor och hade politiker som ville satsa mycket pengar och sikta långsiktigt. Vi fick ta del av deras process, fördelar, nackdelar, att tänka på etc; Tack för det! Många av oss är ju i process och investeringar och hur vet man att man fattar rätt beslut om framtiden?! Eftermiddagen ägnades åt studiebesök inom respektivr verksamhetsområde man är verksam i. Jag valde denna gång grundskola och inspirerades av lärarna i F-klass som bygger hela sitt arbete kring en blogg, av eleverna i Åk4 som visade sitt arbete med 1-1 med ipads och av en lärare som startat ett arbete med På riktigt.

Jag kan inte låta bli att knyta an till delar-kulturen och vikten av att lära av och tillsammans med andra. Vilka nätverk dagens lärare och skolledare har tillgång till, inte minst i bloggar, sociala medier och andra digitala verktyg där man delar och utvecklas tillsammans. Bort måste principen om att själv är bästa dräng och syster duktig som ska klara allt själv, varför? Ingen tjänar på denna inställning, allra minst vår framtid, barnen och eleverna. Det är dock viktigt tänker jag att vi skolledare försöker att visa vägen, ha intresse av processen och utvecklingen, att vilja och skapa möjligheter, tillsammans.

Allt handlar inte om IKT givetvis. Det handlar lika mycket om frågor som sambedömning, kollegialt lärande etc. En kultur som vi skolledare måste visa att vi vill ha, uppmuntrar och möjliggör. Förskolan och skolan är full av kloka människor som gärna vill utvecklas, men det gäller att någon är kapten på skutan och försöker att hålla någorlunda kurs. Visst kan vi vika av stundtals, men någon/några ska ansvara för att man då kommer tillbaka till det som är beslutat och återtar kursen mot målet.

Jag är så glad över den utveckling som vi är en del av. Jag är så glad över att jag omges av pedagoger och annan personal som vill utvecklas tillsammans med andra. Som vet att ensam inte är stark och visar hur bra det blir när man arbetar tillsammans. Inget lag är starkare än den svagaste länken.

Göteborgs avtal är en del som gör det möjligt, att ta ett steg till, mot framtiden, som vi egentligen inte vet något om, men som vi ska ta sikte på med kloka val och investeringar. Ett skolavtal med Googles visar måhända vägen för några av oss?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar