Vad Kul!

Vad kul att just Du hittade hit! Tveka inte på att kommentera, reagera, tyck till och interagera! Jag ser fram emot att höra av dig!


onsdag 19 mars 2014

Att dela

När jag för ett antal år sedan startade min yrkesbana som lärare så fördes det en diskussion om hurvida man vid ombyggnationen av den skolan jag då arbetade på skulle ha glasrutor ut mot korridoren eller inte. Någon uttryckte då att om man valde den vägen så skulle också persienner eller rullgardiner vara ett måste, för man måste kunna stänga om sig och eleverna klarar inte av att koncentrera sig i den tänkta (lite öppnare) miljön.

Många som inte arbetar inom skolans värld har nog också bilden av den ensamma läraren som styr med järnhand över det egna klassrummet. Inte sällan fanns det en fröken som såg till att det fanns blommor i fönstren och gardiner likaså och det var inte en så öppen miljö. Läraren var relativt ensam om sitt hantverk och man hade "sina" elever som man undervisade.

Det är trots allt inte så länge sedan detta var mångas verklighet. Idag är det en helt annan. En miljö som jag trivs betydligt bättre i. Jag ska givetvis påpeka att exemplen ovan inte på något sätt är bilden av den gemene läraren, men de fanns.

Nu pratar vi om att dela. När skolan ska dela så handlar det till viss del om att dela ett ansvar, ett arbetsrum, ett antal elever, ett arbetslag, ett antal lokaler etc. Men framförallt så handlar det om att man har gått från individ till kollektiv. Där man förstår, prioriterar och vill, använda styrkan av att göra saker tillsammans och dela med sig! Det är framgången, ensam är inte stark.

Men att dela handlar också om det otroliga kollegium som finns världen över på diverse sociala arenor. Vi kan dela med oss av lärmiljöer, tips, idéer, lektionsplaneringar, bedömningsunderlag etc i så många olika sammanhang och ditt kollegie är helt plötsligt väldigt utvidgat. Filmer på youtube, vimeo, inlägg på twitter och facebook, bloggar från elever och pedagoger (och en del skolledare) ja utbudet är enormt. Det är också spännande att som rektor och förskolechef få vara del av en dela-kultur. Om vi tänker oss att vi VILL dela med varandra, i molntjänster eller andra alternativ, vilken utveckling!

Idag så har jag inspirerats av Lin Educations läromedel  och lärmiljö På riktigt, du snackar vi dela-miljö. Både ur ett lärarperspektiv, men också ur ett elevperspektiv.

Skolan och eleverna tjänar på att dela. Vi har inget att vara rädda för. Det är grymt duktiga pedagoger som gör sitt allra bästa dag ut och dag in för att våra små och stora framtidsfrön ska få de bästa möjligheterna senare i livet.

Klart att vi ska dela! Lokaler, elever, kollegor, utmaningar, material och möjligheter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar