Vad Kul!

Vad kul att just Du hittade hit! Tveka inte på att kommentera, reagera, tyck till och interagera! Jag ser fram emot att höra av dig!


torsdag 3 april 2014

Barnet/Eleven i fokus

Rastleksaker, tjänstefördelning, inköp av prylar inom IKT, samtal med orolig förälder, studiebesök, bedömning, mail, telefon, brev, lönerapporter, attestering, elevhälsa, socialtjänsten, förhandling i rätten, jag listan kan göras lång på vad en skolledare sysslar med på dagarna. Men mitt i allt detta så finns det barn och elever, det viktigaste av allt. Det får man inte glömma i vardagens hektiska tempo. Vem är man där för?!

Det handlar så mycket om att inte fastna mitt i, för man ska samtidigt ha fokus framåt. Du ska ligga steget före i smått och lite större och vilja driva och utveckla. Men självfallet är nuet, precis nu, också viktigt. Det lilla barnets behov av omsorg eller en stunds utbyte i ett samtal i en lek, likväl som det större barnets syn på skolan och risken att inte få med sig alla betyg vid terminens slut. Ibland kan känslan av att man trampar vatten med näsan precis ovanför vattenytan infinna sig, men så möts man av det där leendet, den där kommentaren, den där kramen eller klappen på axeln och så flyter man som en kork igen!

Dock så tror jag att vi alldeles för många gånger inte kommer ihåg att uppskatta varandra och varandras jobb, och att säga det. Allt vi gör handlar om barnet/eleven i fokus, på ett eller annat sätt. Vi gör vårt jobb allt som oftast riktigt bra, men hur ofta säger vi det till varandra? I arbetsrummet, i korridoren, på skolgården, i tamburen eller i personalrummet? Bra jobbat i dag med just det barnet eller den eleven. Bra bemötande gentemot just den föräldern. Tack för din lösningsfokuserade inställning! Tack för god mat! Bra gjort i konflikten mellan eleverna. Bra gjort!

Veckorna och för den delen ibland också dagarna går likt en berg-o-dalbana upp och ner och i ett rasande tempo. Jag är glad att få vara en del av tåget och sitter gärna i främre vagn, men hoppar också gärna bak och åker med. Det är utvecklande att utveckla och utvecklas tillsammans.

Sträck på er! Idag har ni haft barnet/eleven i fokus mest hela dagen och ni har gjort det riktigt bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar