Vad Kul!

Vad kul att just Du hittade hit! Tveka inte på att kommentera, reagera, tyck till och interagera! Jag ser fram emot att höra av dig!


torsdag 30 januari 2014

Stopp! Utveckling pågår!

Är just hemkommen efter tre intensiva dagar på rektorsprogrammet. Det är bra föreläsningar av hög kvalitet, men det som nog ger allra mest är diskussionerna med alla andra förskolechefer och rektorer. Att få dela med sig av sina frågor och förhoppningsvis kunna bidra till andra för att tillsammans utvecklas. Det är så häftigt att få lära tillsammans!

Det är väl just det som gör att jobbet som förskolechef/rektor är så spännande och stimulerande. Att få ta del av de allra minsta barnens utveckling i en språksamling eller diskutera betyg och bedömning med lärare på Åk 7-9. Och däremellan händer det massor såklart!

Nya Skolan, är det en ny skola? Nej det är det inte, men det är en skola som vill utvecklas och som gör det. Hela tiden, från förskola och uppåt. Som har tydliga mål dit vi gemensamt strävar och bidrar. Laget är aldrig starkare än den svagaste länken. Men vi kan aldrig så stilla. Vi kan säga Stopp! för ett tag. Vi kanske behöver backa bandet och göra om, tänka om, tänka rätt. Utvärdera, analysera och reflektera för att ta nya steg på vägen framåt. Tillsammans vi vuxna och barn/elever.

Att få leda utveckling är också att försöka sortera. Att försöka välja och staka ut vägar och strategier. Ibland blir det bra, men ibland blir det också pannkaka. Det är utveckling det också, om man stannar upp och reflekterar över varför det blev som det blev och vad vi behöver förändra om vi hade velat något annat. Nästa gång, och nästa, och nästa. För det kommer fler gånger!

Kanske är det just detta som är så viktigt, att säga Stopp! Stanna upp och reflektera med regelbundenhet för att utvecklingen ska kunna fortgå. Det gäller såväl personal som ledning. Det gäller att få input för att kunna gå vidare, men också för att få känslan av att det är bra det jag gör och det duger alldeles utmärkt för det mesta.

När du får en stund över så kan jag tipsa dig om att gå in på Ken Robinson, kanske vill du precis som jag inspireras av föreläsningen "How to escape education´s death valley", eller så hittar du andra guldkorn som du i din tur kan dela med dig av. Då är det helt rätt att säga Stopp! Utveckling pågår!

Ha en trevlig kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar