Vad Kul!

Vad kul att just Du hittade hit! Tveka inte på att kommentera, reagera, tyck till och interagera! Jag ser fram emot att höra av dig!


tisdag 2 december 2014

Demokrati, på vems villkor?

Hej på er!

Nu var det ett tag sedan det kom något inlägg. Har inte känt att det funnits tillräckligt med tid för reflektion tyvärr. Tiden har istället lagts på medarbetarsamtal med min personal, vilket är oerhört givande i sig, men också tidskrävande. Men utifrån dagens händelse med SD som huvudaktör, så kan jag ju inte låta bli.

Jag lägger ingen värdering i deras (SD:s) politik. Visst kan jag tycka som privatperson, men inte i rollen som rektor, där har jag ingen politisk åsikt. Det jag tycker är skrämmande är faktiskt att blockpolitiken har satt sig så i vårt samhälle. Vart tog rösterna på de enskilda partierna vägen?! Man måste ju inte tycka att allt i nuvarande majoritets politik är OK, lika lite som alliansens, för att man röstat på ett av partierna i något av blocken. Ingen vågar lämna och "bryta" det som finns  i dagens samarbete, men är detta verkligen demokrati? Och som jag sett att många reagerat över under kvällen; om det skulle bli nyval, ska man då inte rösta med hjärtat utan utifrån någon slags taktik beroende på vad man tror på?

Nja, jag tycker inte att det känns bra...

Om vi går till förskolan och skolans områden så har vi så länge sagt att det som skolan mest av allt behöver är långsiktiga, blocköverskridande överenskommelser. Som lägger ut en riktning med bred majoritet som skapar en framtidstro, en stabilitet och en arbetsro för organisationerna. Hur kommer man hit om står så stabilt i våra block? Det finns självfallet många fler områden att ta som exempel, men det är ju just detta som ligger mig varmast om hjärtat.

Detta sker i samma veva som utredningen över den svenska skolans förfall, om man nu vill kalla det så, presenterar sina tankar och resultat. De har en del åsikter om varför skolans resultat pekat så markant nedåt under 10 års tid, men även denna utredning efterlyser breda majoriteter med en långsiktig politik.

Håller den politiska dagordning på att ritas om? Är spelreglerna för demokratin inte längre som de varit innan? Är vi beredda att betala det priset? Eller så är vi kanske nöjda med utvecklingen?

Ikväll är jag skeptisk och funderar och klurar. Vad är det som händer? Hur ska man tackla innebörden i demokratin framöver och vad är priset vi som medborgare får betala när spelplanen nu ser ut som den gör med så starka uppdelningar och eventuella vågspelare, såväl lokalt som centralt. Jag får nog klura vidare i sömnens värld, för just nu har jag inga bra svar, alls. Bara en massa tankar och stor förvirring.

Det blir en spännande framtid, hursomhelst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar