Vad Kul!

Vad kul att just Du hittade hit! Tveka inte på att kommentera, reagera, tyck till och interagera! Jag ser fram emot att höra av dig!


tisdag 22 april 2014

Sno eller dela?

Skolan säga ju vara en konservativ plats i samhället där man inte gärna förändrar och/eller delar med sig. Att lärare inte gärna samarbetar utan helst ser sig själv som bäste dräng. Man snor möjligtvis kollegors idéer och omvandlar dem aningens så att de blir ens egna, för inte delar man väl med sig?!

Jag ska erkänna att jag under mina år som lärare haft kollegor som gärna stängt dörren och dragit ner gardinerna för att skydda sig från insyn. Eller de som aldrig hade ärenden i EHT för då var man nog en sämre lärare, som misslyckades. Men detta är långt ifrån den entydiga bilden av skolan, eller läraren heller för den delen, det finns så mycket mer i skolan!

Visst har det också skett en stor förändring och synsättet har till viss del också förändrats. Arbetslagets styrka är idag en självklarhet, där har vi förskolan som en föregångare. Men bland det bästa som hänt är ändå öppenheten. Vi har öppna dörrar rent fysiskt i våra lokaler, men det är så mycket mer. Vi har öppna dörrar till våra kollegor och vi utvecklas gärna tillsammans i ett kollegialt lärande, vi ger och tar och tar arbetsplatsen framåt, tillsammans. Vi har öppna dörrar gentemot omvärlden. Det är idag oundvikligt att inte vara omvärldsorienterad när man arbetar inom förskola och skola. Vi har öppna dörrar gentemot alla de klassrum och kollegor som finns på Facebook, twitter, bloggar etc. Vilket kollegium! Vilket lärande! Vilka möjligheter!

Jag vill att vi än mer inte tänker att vi snor från någon annan, vi delar! Varför ska hjulet uppfinnas om och om igen, när någon annan redan gjort ett bra upplägg? Då kan vår tid och kompetens användas på ett bättre sätt, vi kan utveckla annat och andra! Jag vill ha en öppen och transparent organisation. Jag ser fram emot nästa läsår där vi än mer ska arbeta med enhetens helhet, från förskola till Åk 9. Där vi ska visa och lära av varandra, och tillsammans med varandra. Vi ska vara än mer öppna i vårt pedagogiska ledarskap och dela med oss av det som vi gör och tänker. I detta är det en fantastiskt förmån att kunna göra en IKT-resa tillsammans med Lin Education som tänker tillsammans med oss. Digitala verktyg, kompetensutveckling, På riktigt, Pluttra, molntjänster och en dela-kultur. Det kommer bli hur bra som helst och vi ska visa att nidbilden av skolan inte är sann, inte hos oss i alla fall.

Vi har slutat sno och börjat dela, och det ska vi göra än mer framöver. För vi är den lilla skolan med de stora ambitionerna och vår resa har precis börjat!

1 kommentar:

  1. Jeg sier absolutt dele! Helt enig med deg! Godt å se at rektorer deler sine tanker på nettet! Jeg håper flere følger det! Jeg deler alle mine tanker som skoleleder og også mine undervisningsplaner på nett! http://annmic.wordpress.com/

    SvaraRadera